Over Vertigo

Vertigo Climbing Structures & Equipment.

Vertigo Climbing Structures & Equipment BV  is opgericht in 1996 door een aantal enthousiaste klimmers.
Voor deze tijd werden door de oprichters ook al klimwanden gebouwd, en grepen gemaakt.
Sommige in eigen beheer, andere bij bedrijven.

Historie Vertigo

Bij de start van het bedrijf is begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe grepenreeks.
Er is toen (onder het mom van “goed voor het bedrijf”) een grote boulderruimte ingericht, waarin alle grepen werden getest, net als de verschillende procedés om klimplaten te produceren.
Er zijn ook heel wat “test klim-uren” in de boulderwand gemaakt.

Al snel bleek er een gat in de markt te zijn wat betreft gekeurde klimwanden, vooral in Duitsland. Sindsdien bouwen we conform de geldende normen en heeft Vertigo als een van de eerste producenten het bouwen onder de Europese Normen eigen gemaakt.

Voor 1998 bestond er alleen de ontwerpnorm, waar wij gelijk mee zijn gaan experimenteren en testen of onze klimwanden volgens onze materiaalkeuze en bouwtechniek zouden voldoen aan deze Norm  ingeval deze Norm zou worden geconsolideerd door de Europese Commissie. Na testen in onder andere de T.U. Delft , onder bezielende leiding van Ir. T. van Baten met zijn adviezen over materiaalkeuze en bouwtechniek, waren wij klaar voor de Europese Norm EN 12572 in 1998 en sindsdien laten wij de klimwanden die wij bouwen certificeren door gerenommeerde keuringsinstanties  zoals  TüV Duitsland.

Sinds 2017 is er een nieuwe versie van de Norm EN 12572, waarbij deze opgesplitst is in klimwanden EN 12572:1-2017), boulderwanden (EN 12572:2-2017) en klimgrepen ( EN12572:3-2017).

Inmiddels zijn er vele klimwanden in Nederland, Duitsland en België, maar ook in andere landen op de wereld, zoals de Verenigde Emiraten ( Dubai, Oman), Saudi Arabië, Oostenrijk enz. enz. gebouwd  of geleverd door Vertigo, voor onder andere scholen, trainingscentra voor politie, leger en uiteraard ook klimhallen.

Sinds 2012 is het boulderen in populariteit enorm toegenomen en dat heeft ertoe geleid dat wij tegenwoordig een aanzienlijk aandeel van onze tijd besteden aan het bouwen van boulderhallen en dus ook al een aardige referentielijst hebben met boulderhallen.